Tejszínes, karfiolos rakott penne
Egy finom, húsmentes egytálétel. Jó sajtos, jól fogsz lakni.
Bevásárlólista (hozzávalók):
40 dkg penne
1 fej karfiol
15 dkg füstölt sajt
10 dkg natúr krémsajt
5 dkg vaj
2 dl natúr krémsajt
2 gerezd fokhagyma
őrölt szerecsendió
só
bors
Szükséges felszerelés:
Egy nagy meg egy kisebb lábas, fakanál, tésztaszűrő, szita, fokhagyma nyomó, sajtreszelő, sütőedény (üveg vagy valami tűzálló, esetleg kerámia, miegymás), hőálló kesztyű a sütőhöz.
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Elkészítés:
A két fő elemmel kezdjük, hogy szerkezetkész legyen. Szóval megfőzöd a karfiolt meg a tésztát:

Főzd meg a karfiolt
Töltsd fel a vízforralódat (ha nincs, marad a lábasban forralás de az lassúbb) és csinálj forró vizet. Kábé 3 liter kell, az két feltöltés a vízforralóval.
A karfiolt szedd rózsáira és mosd meg.
Tedd a nagyobbik lábast a tűzre és töltsd bele a felforralt vizet. Adj hozzá négy kiskanál sót.
Mehetnek bele a karfiolrózsák.
Nézz az órádra, 10 percig kell főzni. Ne főzd szét, maradjon roppanós.
Ebben a sós vízben főzd meg a karfiolt. Van egy szaga, készülj fel rá!
A főzővízre még szükség lesz, szóval nehogy kiöntsd! Szedd ki valahogy a karfiolt (szitával, szűrőlapáttal vagy átöntöd szitán egy másik edénybe a vizet, rád bízom).
Átvezetés amíg fő a karfiol
- vágj egy darab vajat,
- pucold meg és egy csészealjba nyomd ki a fokhagymát (két nagy vagy négy kis gerezd). Halevágod a tompább végét, simán leugrik a héja
- reszeld le a sajtot, a felét különítsd el
Főzd meg a pennét
Oké, most jöhet a tészta. A sós víz adott, még meleg is, úgyhogy csak dobd bele és főzd, ameddig a csomagolás írja.
Nem fogod elhinni de a főzővízre még ezután is szükséged lesz! Úgyhogy amikor elkészült, úgy szedd ki a tésztát, hogy a főzővize megmaradjon.
A tésztát máris beleteheted a sütőedénybe csak egyengesd el és tartsd melegen (fedő alatt vagy alufólia alatt, amid van). Ez lesz az egész alapja, erre fogjuk ráönteni a feltétet.
Most hogy szerkezetkész az ebéd, be kell rendezni hogy fincsi és kívánatos legyen:
Szerintem kábé most kéne elkezdened bemelegíteni sütőt. Legyen mondjuk 200C alsó-felső sütés funkcióval.
Főzd meg a mártást
Jöhet a kisebb lábas. Olvaszd fel benne a vajat.
Nyomd hozzá a fokhagymagerezdeket, egy percig pirítsd, majd öntsd fel a tejszínnel, attól megnyugszik.
Sózd, borsozd, add hozzá az őrölt szerecsendiót, a krémsajtot, és a reszelt füstölt sajt felét. Azért csak a felét, mert a másik fele majd az egész étel tetejére fog kerülni. A só legfeljebb egy kiskanállal vagy kevesebb legyen, a bors ennél is kevesebb, a szerecsendió meg mondjuk legyen annyi mint a bors. A fűzerezést nehéz pontosítani, ez maradjon a személyes művészi ihleted tárgya.
Ezt a szószt addig melegítsd, amíg a sajtok teljesen felolvadnak és az egész mártás besűrűsödik. Ugye kavargatod? Ha leég, keserves lesz elmosogatni! Ha túl sűrű lenne, a tészta főzővizével hígítsd (na ugye, hogy kellett!).
A végén jöhet a karfiol, keverd a szószhoz, jó lesz!
Most jön a sütőedény a tésztával. Öntsd rá a karfiolos tejszínt és szórd a tetejére a maradék reszelt sajtot.
Tedd be a sütőbe, és süsd addig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején. Ez 10 perc, nézd az órát! Ha tovább sütöd, barnább lesz de mi most fehérdiétához készítjük.

Még egy biztonsági tipp!
Ha kinyitod a sütőajtót, arcon fog csapni a forró levegő. Szerintem előbb állj oldalra. A forró sütőedényt pedig hőálló kesztyűvel fogd meg, nehogy túllelkesedd! Összeégetett kézzel nem jó tartani a villát és annyi az egész gasztroélménynek.
Amíg egy kicsit hűl a konyapulton, lehet tálalni.
Jó étvágyat!
Tejszínes, karfiolos rakott penne

Egy finom, húsmentes egytálétel. Jó sajtos, jól fogsz lakni.
Bevásárlólista (hozzávalók):
40 dkg penne
1 fej karfiol
15 dkg füstölt sajt
10 dkg natúr krémsajt
5 dkg vaj
2 dl natúr krémsajt
2 gerezd fokhagyma
őrölt szerecsendió
só
bors
Szükséges felszerelés:
Egy nagy meg egy kisebb lábas, fakanál, tésztaszűrő, szita, fokhagyma nyomó, sajtreszelő, sütőedény (üveg vagy valami tűzálló, esetleg kerámia, miegymás), hőálló kesztyű a sütőhöz.
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Elkészítés:
A két fő elemmel kezdjük, hogy szerkezetkész legyen. Szóval megfőzöd a karfiolt meg a tésztát:
Főzd meg a karfiolt
Töltsd fel a vízforralódat (ha nincs, marad a lábasban forralás de az lassúbb) és csinálj forró vizet. Kábé 3 liter kell, az két feltöltés a vízforralóval.
A karfiolt szedd rózsáira és mosd meg.
Tedd a nagyobbik lábast a tűzre és töltsd bele a felforralt vizet. Adj hozzá négy kiskanál sót.
Mehetnek bele a karfiolrózsák.
Nézz az órádra, 10 percig kell főzni. Ne főzd szét, maradjon roppanós.
Ebben a sós vízben főzd meg a karfiolt. Van egy szaga, készülj fel rá!
A főzővízre még szükség lesz, szóval nehogy kiöntsd! Szedd ki valahogy a karfiolt (szitával, szűrőlapáttal vagy átöntöd szitán egy másik edénybe a vizet, rád bízom).
Átvezetés amíg fő a karfiol
- vágj egy darab vajat,
- pucold meg és egy csészealjba nyomd ki a fokhagymát (két nagy vagy négy kis gerezd). Halevágod a tompább végét, simán leugrik a héja
- reszeld le a sajtot, a felét különítsd el
Főzd meg a pennét
Oké, most jöhet a tészta. A sós víz adott, még meleg is, úgyhogy csak dobd bele és főzd, ameddig a csomagolás írja.
Nem fogod elhinni de a főzővízre még ezután is szükséged lesz! Úgyhogy amikor elkészült, úgy szedd ki a tésztát, hogy a főzővize megmaradjon.
A tésztát máris beleteheted a sütőedénybe csak egyengesd el és tartsd melegen (fedő alatt vagy alufólia alatt, amid van). Ez lesz az egész alapja, erre fogjuk ráönteni a feltétet.
Most hogy szerkezetkész az ebéd, be kell rendezni hogy fincsi és kívánatos legyen:
Szerintem kábé most kéne elkezdened bemelegíteni sütőt. Legyen mondjuk 200C alsó-felső sütés funkcióval.
Főzd meg a mártást
Jöhet a kisebb lábas. Olvaszd fel benne a vajat.
Nyomd hozzá a fokhagymagerezdeket, egy percig pirítsd, majd öntsd fel a tejszínnel, attól megnyugszik.
Sózd, borsozd, add hozzá az őrölt szerecsendiót, a krémsajtot, és a reszelt füstölt sajt felét. Azért csak a felét, mert a másik fele majd az egész étel tetejére fog kerülni. A só legfeljebb egy kiskanállal vagy kevesebb legyen, a bors ennél is kevesebb, a szerecsendió meg mondjuk legyen annyi mint a bors. A fűzerezést nehéz pontosítani, ez maradjon a személyes művészi ihleted tárgya.
Ezt a szószt addig melegítsd, amíg a sajtok teljesen felolvadnak és az egész mártás besűrűsödik. Ugye kavargatod? Ha leég, keserves lesz elmosogatni! Ha túl sűrű lenne, a tészta főzővizével hígítsd (na ugye, hogy kellett!).
A végén jöhet a karfiol, keverd a szószhoz, jó lesz!
Most jön a sütőedény a tésztával. Öntsd rá a karfiolos tejszínt és szórd a tetejére a maradék reszelt sajtot.
Tedd be a sütőbe, és süsd addig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején. Ez 10 perc, nézd az órát! Ha tovább sütöd, barnább lesz de mi most fehérdiétához készítjük.

Még egy biztonsági tipp!
Ha kinyitod a sütőajtót, arcon fog csapni a forró levegő. Szerintem előbb állj oldalra. A forró sütőedényt pedig hőálló kesztyűvel fogd meg, nehogy túllelkesedd! Összeégetett kézzel nem jó tartani a villát és annyi az egész gasztroélménynek.
Amíg egy kicsit hűl a konyapulton, lehet tálalni.
Jó étvágyat!